Monday, August 15, 2016

Cafe kontena

Aktiviti berjalan kena ada tiap ujung minggu. Dasar tak bole duduk lebih dari sehari kat rumah. Cuba meneroka daerah jauh sikit dari temapt kediaman,,maka ke kawasan Setapak Gombak tempat dituju, dan pastinya disamping tujuan kelaur dari rumah,,kena ada arah tuju yang diibaratkan sambil menyelam minum air. Ke Setapak Central...untuk membeli sesuatu ke Kaison dan Daiso. Barangan untuk kegunaan ofis bole dapat kat sini. Walau apa pun Kaison di Paradigm Mall Kelana Jaya lagi banyak pilihan dan lagi besar.
Dalam perjalanan nak balik di MRR2 singgah ke Cafe yang dibina dari kontena ni.
Tema Hispter kata budak budak ni. Walau agak pelik tapi bagus idea ni dari kontena yang tidak diguna boleh diubah suai untuk menjadi tempat makan. Mula melangkah ketingkat 1 cafe ni terdetik dalam hati ,,,,kuat ke lantai ni untuk menampung segala nya,,,tapi decoration dalam unik la untuk yang nak cuba deco yang berlainan.
Bila anak anak suggest untuk cuba makan di kontena  ni, dalam kepala membayangkan suasana kontena yang 4 segi sama tanpa tingkap ,,,apa bestnya . Tapi bila dah tenguk baru tau ,,kreatif benar lah yang mereka cipta tu  dari yang memikirkan ni.Selesa dengan hawa dingin dan suana pemandangan dan decoration hipster tu.
Sambil tunggu makanan sampai. Menu weastern portion memang mengenyangkan . Rasa ok biasalah western menu ni tak tak lah macam makanan melayu dimana  rempah ratusnya berjela jela banyak dan nak memasaknya kalau tak berpeluh satu badan baru nak siap.
Pilihah Kak Ann ayam apa tah...something cheese  lah nama eh,,,,lupa
Yang ini Sloppy Family "Dequeen -A Poppy Strawberry. Nak ingatkan nama nya kena tulis,,,tak boleh lekat kat dalam kepala kalau nak hafal.  Ni tak lah boleh hilang dahaga just macam smoothie je,,,saja di leleh kan di keliling jar tu,,,nak menarik,,tapi customer rasa macam nak kena jilat pulak...yang best makan yang segala kat atas tu,,,macam gula liat gummy bear,,,pejam jelik bijik mata masa ngunyah menda liat tu,,,masam masam tapi sedap. Kalau tak belek menu bertahun jugak rasanya nak hafal nama desert ni.
Suasana cafe,,,dinding diconteng2 cat hitam dan lampu mentol bulat jadikan suasana unik Hipster katanyaaa.....dalam buruk ada cantek.
Plain water dalam botol kat lubang meja tu,,,pada mula ingtkan tu as decoration, tapi bila request nak plain water staf tunjuk botol tu,,,ada gelas siap kat situ dah.
Tick menu yang dikehendaki kat order form,,,tak payah nak susah payah sebut nama pelik2 kat menu tu
THEGARAGESKL
 Menu aku fish and chips...banyak lah portion nya sampai termuak nak abiskan fish dengan kentang. 
Keluar dari kontena cafe ni ada bas mini yang dibuat tempat jualan cenderamata . Tenguk bas ni teringat di tahun 1980 an agaknya nya bas ni ke yang pernah dinaiki untuk ketempat kerja dulu...Aduh nostalgianya tenguk bas mini ni...Yang terpahat kat kepala bas mini nombo 14...ke Gombak. Sekian hal ujung minggu ni

Friday, July 22, 2016

Coretan Raya 2016

Hari Raya menjelma lagi setelah Ramadhan berlalu. Hidangan wajib di hari raya dah pasti ketupat nasi, rendang daging dan kuah lodeh. Rasanya ini tak boleh diubah lagi sebab dari lahir jer kami dah di hidang kan juadah ini. Pernah cuba menukarkan juadah lain di hari raya tapi saya janggal dan seolah tak raya pulak. Persiapan untuk acara masak memasak ni dah siap2 prepare dari KL lagi terutama bahan asas memandangkan abah yang duduk sorang di rumah ni tidak memasak. Dari bahan utama hingga segala rempah ratus termasuk bawang dibawak dari KL.
Maka terhasil lah juadah ini di pagi yang mulia raya 2016 ni. Kuah lodeh super sedap dek olahan penambah baikan dari resepi my sister. So sedap...puji sesama sendiri.
Kuah kacang dari air tangan my sister sebab hanya dia menghasilkan rasa kuah kacang yang sedap walaupun dia masak just campak2 dan hentam jer. Rendang daging dah siap dibuat siap2 dari KL so petang akhir puasa tak la kelam kabut cam selalu sebab kalau semua nak buat serentak.
Ketupat nasi direbus malam raya. Kali ni ada extra menu, pulut kuning dan ketupat palas. Nampak sakan pulak kali ni. Ni hasil dari perancangan yang dibuat antara adik beradik dan termasuk dah rancang strateji nak menjamu pada saudara mara yang datang.
Ingat tips nak isi ketupat ni dari aruah tok mak...Isi beras takat bucu ketupat tau.
Dipetang akhir puasa semua anak dara ni dikerah oleh mak mak dara untuk membantu didapur. Hasil dari isian ketupat ni boleh dirumuskan anak2 dara ni berjaya mengisi dengan tepat dan menghasilkan nasi yang kenyal , tak keras dan lembut.Lulus bab ni dah kalau kami mak mak dara ni dah tak upaya nak meneraju dapur satu ketika kelak.
Ini adalah longgokan beg beg dari kereta my sister bersama 5 keluarga. Kemain gigih dan creative mengisi setiap sudut kereta yang memuatkan segalanya ini. Beg plastik tu semua berisi kuih dan jugak bahan asas untuk acara masak. Dikala mengeluarkan segala beg ni dah macam acara contest isi barang sebanyak mungkin dalam kereta.
Pertama kalinya dalam raya kali ni menyediakan ketupat palas. Ketupat dibuat dari Kl lagi dan difrozenkan. Dan dihari raya kedua 100 biji ketupat yang dah difrozen ni dinikmati bersama serunding daging dan ayam. Ternyata selepas direbus ketupat beku ni ia sangat fresh dan sedap. Bole buat perancangan gini lain kali.
Qistina: Bila raya semua bagi ni,,,saya nak makanan!!!...bukan sampul ni
Tahun ni ada penambahan ahli keluarga dalam keluarga Haji Manaf. Sicomel ni anak buah yang berusia 5 bulan ni merayakan hari raya pertamanya bersama kami.
Malam raya setiap tahun pasti depan rumah ni ceria. Cucu cucu yang main bunga api pasti ada, kalau yang dulunya kecik dah besar tak ghairah sangat nak membakar tapi pelapis tetap ada.
Haiii saya Qistina Insyirah...jaga2 saya akan check semua sudut dalam rumah tok bah .
Sicomel ni dah mula memandu keretanya dan mengapai apa je yang ada atas meja . Kali ni hiasan kecik2 dan vase atas meja kena clear sebab di tecit ni akan meraba segala tempat yang dia berkenan.
Kali ni saudara mara yang ramai mula datang pada raya kedua.Pastinya bertambahan anggota keluarga terjadi sebab ramai yang dah kahwin dan juga dah tambah anak.
Nak memudahkan hidangan dibuat sudut buffet kat depan ruang tamu ni. Dan kali ini kami menggunakan pinggan, sudu dan cawan pakai buang. Rasa mudah dan cepat ,,tiada lagi timbunan pinggan mangkok jika selepas penggunaan kalau jumlah tamu yang ramai begini ia sangat membantu. Kali ni untuk tetamu ramai disediakan keropok lekor yang digoreng bila je dengar salam datangnya tamu. Puding fruit cocktail dan buah oren sebagai pencuci mulut.
RAYA 2012
Ini adalah urutan gambar gambar keluarga setiap tahun di rumah abah.Colection mulai tahun 2012.Pastinya tiap keluarga ada keletah sikecik semasa sesi foto. Sure tak makan arahan kalau semua dah sedia untuk seso foto. Tapi kenangan ni memang unik, tenguk je lah si adif dengan gaya santai dok bahgian kepala sofa.
RAYA 2013
Raya 2013 ni hanya keluarga ni je yang ada. Keluarga my sister tiada dek giliran dirumah mertua. Tapi penganti sikecik yang tak makan arahan menggantikan adif ada lagi,,Iskandar pulak punya turn
RAYA 2014
Raya 2014 ni satu lagi keluarga tiada. Nak adakan sesi foto untuk semua keluarga memang susah kalau pada raya pertama. Yang pastinya kalau raya kedua atau ketiga tu semua dah ada,,tapi mood nak bergambar pulak dah tak ada. Kali ni Adif masih dengan free stailnya juga.


RAYA 2014
Malah makin menjadi...... dah puas berjerit suruh dok cantik cantik untuk sesi foto,,makin kreatif dia beraksi...Baring terus...ok la nak apa nak buat suka ati lah nak....ini pastinya jadik kenangan manis satu ketika nanti..
RAYA 2015
Raya kali ni agak sedih pada aku...berbagai ujian perlu ditempuh,,,namun apa pun segalanya harus dilalui dan tabah...biarlah ia rahsia....Kali ni hanya 2 keluarga je yang ada.
RAYA 2015
Dan kali ni sitecit Iskandar ni pulak buat olah,,,,nangis pulak dikala nak sesi foto ni.
RAYA 2016
Ini yang terbaik walaupun raya 2016 ni masih tak cukup korum namun segala perancangan lancar. Alhamdullilah walau apa jua yang ditempuhi kalau dibuat permuafakatan ia pasti menghasilkan hasil yang terbaik.
Kali ni tok bah tak pakai baju raya...hmmm mood swing,,,dia tak kemasjid dek uzur dan tika nak bergambar sibuk pulak suh cucu gosok baju melayu,,,akhirnya bergambar je ngn kemeja dan kain pelikat.


Wahhh  si papa bagai kan tentera dalam perbarisan kawat hormat ni.
2016
Yeayyy setelah beberapa tahun baru kali ni dapat snap foto yang santai untuk keluarga my sis ni. Adif dah sedia untuk di fotokan...ada sebab dia bahave sangat . ..ada sesuatu yang digenggaman nya....
Ni dia....baby tupai yang dijumpai masa nak buka carpet . Situpai ni dah jadi pet untuk semua ..ibu nya hilang entah kemana.
Kali ni sesi fotoraya dibuat kat laman tok bah,,sebab every year kat dalam rumah sudut yang same jer,,,so kali ni di halaman pulak. Seperti biasa memang susah kami nak sedondon.




Selesai Raya 2016 kali ini dilaman tok bah...segala bunga bunga tu hasil dari jagaan nya, semua subur. Sehingga bertemu di lain kali. Insyallah

Monday, June 27, 2016

Era Fazira Yang Misteri

Minggu lepas rumah kami dikunjungi artis,, tiba tiba je sikecik yang kurus kering ni dok luar pintu. Keadaan nya kotor, kesian tenguk dia bagi wiskas tinggalan si Puteh yang menghilang diri tah kemana. Dia makan sikit2 tapi berulang . Dek fizikal yang begitu kami panggil dia Era Fazira , Perut nya kempis dan badan yang kurus cam model. Rasanya umur lom setaun agaknya..ciri baby masih ada,,,tapi dia yang terbiar.kiranya kucing gelandangan ni. Sebelum ni nampak juga dia kat tempat sampah carik sisa makanan terbuang.
Sesekali dia dia akan ikut sama2 mendaki tangga waktu balik rumah. Pastu turun balik
Dia hanya datang ketika malam sahaja. siang tak nampak langsung mana dia.
Si Era ni pandai dia dapat rasa siapa yang suka dia,,,so tak lain tak bukan Kak Ann lah tempat dia bermanja. tunggu je kat luar pintu untuk makanan. kalau pintu terbuka slow2 masuk tercarik2 mak angkat dia ni. Lepas makan dan main2 dia turun kebawah,,selalunya dekat kol 12 malam...macam cinderella pulak si Era nih.
Lepas kenyang tidur sekejab , kemain lagi mengalahkan letih orang berpuasa dia. Kini hampir setiap malam atau pun selang sehari dia pasti datang kerumah kami, Gitu le rutinnya,lepas tu dia turun tak tahu mana tidonya. Dia adalah tetamu terhormat keluarga kami dibulan Ramadhan ini.

Hasil tulisan dari google hal kucing.


Inilah 3 Tanda Apabila Kucing Datang Kepada Kita
Kucing merupakan binatang peliharaan yang sangat dijunjung tinggi oleh semua orang dan bahkan banyak orang yang berpendapat bahwa kedatangan binatang ini membawa pertanda kepada orang yang didatanginya. 

Kucing banyak ditemukan ditempat-tempat umum seperti warung atau kantin dan tak jarang ketika kita makan ditempat itu ada seekor kucing yang tiba-tiba menghampiri kita. 
Mengapa kucing itu menghampiri kita bukan orang lain? Ternyata binatang itu membawa pesan atau pertanda yang akan disampaikan kepada orang yang dihampirinya. Berikut 3 petanda apabila kucing datang kepada kita:

1. Allah sedang memberitahu kita bahwa makanan dan harta yang menjadi milik kita merupakan bukan sepenuhnya milik kita melainkan ada hak-hak orang lain atau bahkan hak kucing itu.

Dalam ajaran Islam telah dijelaskan bahwa sesungguhnya harta yang telah dimiliki seseorang didalamnya terdapat hak orang lain seperti anak yatim, sehingga setiap umat Islam diwajibkan untuk menyisihkan sebagian harta mereka (zakat) atau bersedekah untuk orang-orang yang memerlukan seperti yatim piatu, janda tua, dsb. Ini adalah salah satu tiga tanda penting apabila kucing datang kepada kita.

2. Allah sedang memberitahu kita bahwa dengan memberi makan kepada kucing itu maka  akan ada rezeki lain yang akan kita terima.

Islam telah mengajarkan kepada semua umatnya untuk selalu saling memberi dengan ikhlas karena sesungguhnya dengan memberi maka Allah akan melipatgandakan rezeki kita dan 1 kebaikan yang telah dilakukan seseorang maka akan dibalas 10 kebaikan baginya. Itulah janji Allah untuk semua umatnya agar mereka saling berbagi dan saling berbuat kebaikan dimanapun mereka berada.

3. Salah satu 3 tanda besar apabila kucing datang minta makan yaitu Allah sedang memberitahu kita bahwa jika tidak memberi makan kepada kucing yang menghampiri kita berarti telah menolak rezeki lain yang datang kepada kita.

Islam telah mengajarkan kepada seluruh umatnya untuk selalu memberi kepada siapapun dengan ikhlas dengan memberi dapat membuka pintu rezeki lain baginya.
Rezeki bukan hanya dalam bentuk harta melainkan juga dapat berupa kesehatan, keselamatan, dan kebahagiaan dalam keluarga. Orang yang memiliki banyak harta belum tentu memiliki rezeki yang baik karena terkadang mereka tidak bahagia dalam kehidupannya. Cara yang paling ampuh untuk memupuk rasa ikhlas dalam memberi yaitu dengan memberi makan kepada binatang salah satunya adalah kucing, karena binatang tidak bisa berbicara dan mengatakan terima kasih kepada kita, mereka hanya bisa meminta makan saja.

Itulah ulasan singkat 3 tanda apabila kucing datang kepada kita dan ternyata binatang ini membawa pesan atau pertanda kepada kita untuk selalu memberi makanan


Identifikasikan perilaku komunikasi kucing. Sebagian bentuk komunikasi kucing dengan Anda berdasarkan pada perilakunya saat berada di dekat Anda. Perilaku-perilaku tertentu memiliki makna yang konsisten di antara sebagian besar kucing. [5]
  • Kucing yang menggosokkan tubuhnya ke tubuh Anda berarti sedang menandai Anda sebagai miliknya.
Moga Era Fazira kami membawa rezeki dan keberkatan dalam keluarga ini.

Friday, June 10, 2016

Floria 2016 Mengecewakan

Floria 2016 di Putra Jaya datang menjelma lagi, datang untuk tenguk apa yang ada. Harga tiket lebih mahal dari tahun lepas, ada lagi satu pilihan jika nak tenguk kena bayar tiket lain. Untuk masuk ke Magical World Floria kena tambah lagi RM10.00.Tiket utama RM7.50. 
Total dah jadik RM18.00 seorang kalau nak pilih tu. 
Sebelum buat pilihan untuk ke Magical World Floria tu cuba survey budak yang buat promo kat tempat tiket tu. tanya adakah ia berbaloi dengan harga dan ada ke bunga hidup dari luar negara. 
Jawapan sibudak ni macam tak sure tapi lepas tu dia kata ada pulak dan siap cakap rugi kalau tak masuk. Ok fine,,nak puas hati tanya lagi ada tulip tak,,,dia kata ada. Ok fine... ambik keputusan beli tiket option tu, so untuk 2 orang RM36.00
Nama pun nak masuk ke pesta bunga ,,,dari pintu gate dah berbunga ukirannya.
Tempat stop pertama bergambar disini,,,masa tenguk lawa tapi bila dah dalam gambar burukkk,,,ok tak salah juruhias ,,angle untuk bergamba kena main peranan,,,dah macam tiang apa tah temasuk yang bergamba tu,,,sebenarnya pokok buluh tu.
Patik mahkotakan mahkota tu atas kepala sendiri...
Atas kesetiaaan tak berbelah bagi sebagai rakyat Johor,,,dua beranak ni berlegar legar jab kat laman Johor.
Ni lah pintu gua bagai batu belah batu bertangkup,,entrance untuk ke bahagian Magical World Floria tu,,tunggu sekebab sebab masuk ikut batch by batch. Bila masuk dalam tu gelap gelita dan lmapu samar2 sebijik macam masuk rumah hantu fun fair.
Belakang tu kiranya hutan la. Dalam hati terus menaruh harapan bila nak sampai ruang tenguk bunga hidup luar negara nih...sure lah tempat sejuk ni dibuat special sebab nak letak bunga yang pastinya tak tahan dengan panas kat luar tu.....tapi mana nya hanya tayangan screen tunjuk video hutan dan specis hidupan laut,,,chehh mula lah hati ni geram ,,,
Bila last pit yang ada bunga ialah dari hasil rekaan kreatif pengubah bunga untuk dipertandingkan...Weiii !!!!! kecewa dan sangat menyesal kalau setakat ni je kemain lagi masa promo tadi kata berbagai,,,kalau tak penat rasa nak carik balik budak yang bagi info salah tu...
Lain kali pengurusan kena pastikan info promoter tu tepat dan betul.....kalau gini umpama masuk gua gelap tenguk screen besar tu jer...haish.
Walau dalam hati marah dan tak puas hati ,,,bergambar jugak lah kat hasil kreatif ni,,,, andaian fikiran yang tak seni ni ingatkan ni obor obor tapi kat kak Ann ni hujan lah makkk,,,haiya ,,dah namanya seni biar lah ikut apa yang dirasakan,,,tu sip baik kata obor obor ,,mula2 dalam hati kata sarang burung dan jenguk2 jugak kalau nampak burung tengah mengeram kat menda yang bergumpal2 tu.
Kat ruang ni ada jual jeruk,,,nampaknya tempat ni buat hati sejuk sikit,,sambil sepit jeruk tu sambil telan air liur....panas lagi hati ni takat bayar 10.50 tapi tah apa apa ,,,yang best kat ruang berbayar ni ialah JERUK ni jer.....
Ambik kenangan kak ann bergambo kat sini,,,kiranya bunga pahar yang ukuran tinggi sama ngn pengantin.
Tenguk cik patung berhias sayur ni,,,bole lah guna gaun ni untuk ke pasar,ambik dan sangkut ke kat situ.
Kepompong yang kini dah jadik ibu rama rama
Bahagian ni masa nak masuk ke ruang Magical World ni,,,semua bunga crhysentemum atau kekwa atau kat kampung orang panggil bunga taik ayam.patut tak banyak ros atau okid , theme taun ni bunga ini.

Dengan rasa yang kecewa dan ralat yaamat keluar dari ruang magical terus ke laman diluarkan ni. Sip baik ada batang besi ni bole lah bergamba berdua2 an 
Sekali lagi kak Ann kata dinding lawar,,,ye lah nakkk... kita carik dinding je wat bacground.
Decoration dari inspirasi sarang lebah
House of chocolate
Untuk mengubat kecewa tak dapat tenguk tulip, duduk lah sini dikeliling dek bunga kek wa ni,,,

dalam tahun ni je dah 2 kekecewaan untuk nak tenguk secara tulip secara live,,,masa kat Kashmir aritu sepatutnya masa datang tu masa yang sesuai untuk tulip ni mekar tapi kuasa Allah mengatasi segalanya bunga tu dah kembang awal sebelum kami tiba sebab faktor berubahan cuaca, masa kami sampai cuaca berubah sejuk dan hujan membuat dia rosak dan ladang ditutup pada pengunjung.
Ni kecewa lagi dek information salah dari petugas..
Ni lagi best,,,support buah yang subur kat negeri sendiri,,,kata penjual specis nenas ni dah diklon buat isi dia tidak lidas,,,harap faham lidas tu buat lidah kita macam rasa pedih kalau makan banyak buah ni..Beli sebijik dengan kiraan kilo nya harga RM7.00, haa ini berbaloi sedap manis dan tak lidas.
 Malas nak layan orkid lagi sekarang,,kalau dulu rajin juga cuba mendodoikan orkid ni,,,tapi tak pernah hayatnya panjang...berbunga tu je sekali sejak dibeli tu pun hasil bunga dari nurseri
Tak murah pulak tu,,,lawa kan,,,kalau mahal mesra dengan pejaga tak pe tapi susah la nak jaga dia ni,,,nak berbaja tak henti. so lupakan...
Walau apa pun kami kat sini dari petang sampai ke malam jugak la,,,,dalam kecewa kecewa tu,,rumusan dibuat tahun lepas  lagi best.