Friday, July 20, 2018

Juadah Raya

Raya menjelma dan jamuan raya seperti tahun yang lalu masih dihidupkan oleh jabatan yang sering berbalas kujungan untuk jamuan ini. 2018 menu kali ini Nasi Beriani dan lauk iringan. Walau pun simple tapi tak termakan bila dah berjenis jenis. Masalah ni jugak lah bila makan makanan di hotel . Tak tau yang mana sedap sebab dah banyak sangat maka deria nak mengesan mana yang tersedap dah hilang.
Nasi beriani dengan bff nya ayam masak merah, dalca ,papadum dan acar darat.
Mee kari dan laksa juga ada. Mee kari sarat dengan binatang yang mati dalam kuah tu,,,udang, kerang, ayam dan menambah kelazatan fish ball fish cake dan toufo kering. Maka rasanya adalah terbaik hingga lupa nak ambik gambar. Mee kari ni di order dari orang yang memang telah diiktiraf sedap dengan masak mee kari. Alhamdulillah.

Laksa juga antara yang sangat sedap,,pembuatnya telah kami perakui Kuah laksa ni sangat sedap secukup rasa yang sepatutnya.


Kuah muih menjadi dayang yang mengiring juadah berat, tepung pelita, nona manis ni wajud agak baru jugak,,seakan gabungan kuih talam pandan dan kuih lompang. Hijau diluar tengahnya putih. Sangat sedap.
Roti jala  dengan kuih kari ayam dan kutupat palas ni dibuat oleh staf sendiri. Macam macam dah dalam perut hari ni segala bergabung.


Kuih kole kacang , talam ubi dan sri muka durian juga memeriahkan meja hidangan. Pada yang dah kenyang sangat dengan makanan berat bole makan ni sambil bual bual.
Pergedil toufu antara menu baru sedang viral sekarang. Dicicah dengan sos. Pegedil pun dah naik taraf ikut masa.
Pulut kuning ni dimakan dengan sambal tumis ikan bilis. Aduh mana nak larat dengan segalanya ini. Kalau nak rasa semua kena makan portion yang sikit sikit, Itu pun dah senak nak merasa semua.
Ini antara yang ditunggu tunggu, rendang campuran paru, limpa, hati dan daging ni di buat khas oleh staf yang sangat pandai dalam bidang merendang ikut resepi keluarganya. Memang sedap.
Kek lemon ni memang ditempah khas dan home made . Dah siap dipotong kiub kiub kecil ikut krim bunga tu. Yang coklat tu kek pisang bercoklat. Order online kata yang memberi. Agak beza dari biasa dengan gabungan coklat, pisang dan jugak rasa butter tu ,,sedap sangat. Kek lemon tu setiap tahun order kena tuan punya blog ni peminat setia kek berperisa oren.
Cantik lah nona manis ni...Semanis rupanya.
Acara menyusun hidangan sebelum tamu tiba.Nasi impit dengan kuah kacang, puding caremel juga ada.


Tamu mula tiba,,,bila dah ramai tak sempat nak ambik gambar dek sibuk...sibuk makan bersama tamu lah.
Nasip baik sempat bergambar disudut gambar ni. Sekian Selamat Hari Raya untuk tahun 2018.





Tuesday, July 17, 2018

Mandi Sungai Lagi

Ke sungai ini lagi untuk keberapa kalinya.Sungai Janda Baik ni memang antara sungai yang sangat disukai. Faktor utama sungai dekat dengan jalan, kereta boleh park tepi sungai je, ada pondok yang boleh disewa, hanya Rm20.00 sahaja kalau nak pondok yang besar lebih lah sikit sewanya,,,tapi amat berpatutan.

Abang Naim berendam lama sambil makan chicken sambil mandi.
Sambil semua mandi sediakan juadah. Bakar ikan , ayam dan mix vagie.


Nasi putih dibawa siap dari rumah dan segala yang untuk dibakar tu dah marinate siap dari rumah. cicah kicap cili padi.
Segala apa pun bakar. Roti bakr dan keledek bakar ni dimakan selepas mandi , dalam keadaan sejuk dan perut kecut dek berendam,,,pasti teramatt sedap segala nih.
Petai pun ada...kebetulan semasa sampai dipondok ni seorang pak cik datang menjual petai. So dengan nasi panas ikan bakar , sambal dan segalanya...sedap.

Dalam kesejukan ambil kesempatan panaskan anggota badan sambil bakar bakar.
Buah kundang ni diberi oleh seorang kawan. Masyallah lama tak makan buah ini, da yang panggil remia. Sangat ranggup dan pastinya masam. tak sama deperti kundang yang dalam pasaran sekarang dari Thailand yang manis warna oren tu. Yang atas ni oroginal kampung punya.
Selepas cuti raya yang banyak gerai makanan belum beroperasi. Dipantry ofis makan celur celur pulak, Yong tou Foo dengan bersoup tom yam.
Bole hadap ni dari pagi sampai petang...terbaik...

Friday, June 29, 2018

1001 cerita Raya 2018 ..

Raya datang lagi, walau pada jua yang sedang kau hadapi ia pasti datang. Kali ini buat pertama kali menyambut raya di Kuala Lumpur. Pertama kali bangun pagi tiada juadah Raya. Sebaliknya sarapan bee hoon goreng. Baru bersiap untuk perjalanan balik kampung.
Sebelum bertolak balik kampung bergambar untuk kenangan Raya 2018. Anak bulus pun bersiap juga untuk pulang kampung.
Seperti biasa kami tak pernah nak berdondon,,,apa je boleh
Sebelum menuju kampung singgah dulu di Melaka ..tunggu jab tuan rumah dah pergi beraya.
Alhamdulillah lama kami tak bertemu,,ini lah istimewa hari Raya. Kesempatan untuk berziarah dimanfaatkan.
Terkenang juadah last berbuka puasa. Berjaya memasak tiap petang selama sebulan tanpa membeli lauk di bazar Ramadhan. Walau simple tapi menyelerakan dan puas hati. Menu di atas ni ayam golek dan soup fish ball.Sambal. Ini penamat Ramadhan. Alhamdullilah saat seronok waktu nak berbuka hanya dirasai waktu ini sahaja, Itulah barakah nya bulan Ramadhan.
Tahun ni jugaklah rasanya dah expert buat karipaf. Mula nya macam x confiden tak buat pastri tu,,tapi lama lama perfect. Akibat selalu kecewa dengan karipaf yang dibeli kat luar,,isi sikit dan inti yang boleh bergoyang goyang dalam pastri dek kerana sikitnya. Tapi bila buat sendiri padat, dan mewah dengan segala yang boleh menyedapkan..Karipaf sardin dan daging yang kerap dibuat. Satu kemajuan practice make perfect.

Satu lagi kemajuan tahun ni jugak pertama kali berjaya menganyam ketupat sendiri. Semoga ilmu ni tak hilang dari ingatan.

Pada 3 hari Raya ni lah dapat kesempatan menziarah berjalan Raya. Setelah urusan menerima tetamu anak saudara abah yang begitu ramai hari raya ke tiga menemani nya menziarah beberapa buah rumah. Sebelum  tuan rumah buka pintu kami sempat berposing di haman rumah ni.

Mak cik Siah ni sangat nostalgia dengan keluarga kami. Mengenalinya dari zaman kanak kanak lagi dan dia dan arwah suami nya berkerja di kebun abah beberapa puluh tahun yang lalu. Kini masing masing dah meniti usia tua, dengan kekurangan pendengaran dan penglihatan hubungan akrab terjalin.
Adik lelaki dan my adik ipar serta sicomel Sara ni tak pernah gagal berdondon. Hijau gelap untuk tahun ni.
Gambar di pagi Raya 2018 my sister dengan anak anak dara yang semakin sweet. Berdondon kuning cair. Wahai anak anak kamu bakal menerajui tuan rumah tidak lama lagi apabila kami ni semakin tua dan makin kekurangan kudrat untuk menyambut persiapan Raya satu ketika nanti.

Sebaik raya ke 4 menjelma diserang demam selsema. Ini lah juadah yang selera ditekak.

Saat ini bakal diingat bila Atok Bah tiada kelak. Breakfast before solat Raya. Suasana meyediakan sarapan sebelum solat Raya ini memang tiada berubah semenjak zaman arwah mak ada lagi. Tetap sama dari segi juadah menu juga suasana yang dirasai.

23 Jun 2006 - 23 Jun 2018 - genap 12 tahun mak meninggalkan kami. Sekejabnya masa berlalu dengan pelbagai peristiwa, 1001 rasa kami lalui mengikut takdir yang Allah tentukan.Al FAtihah untuk arwah Safiah binti Ibrahim.


Monday, November 27, 2017

Happy Birthday Black

Dah setahun umur Black yang grey ni..Gemuk dan berat lah dia ni.Masa mula dipelihara rasa macam tak pasti dia ni boleh hidup lama ke tidak...Pisah dengan ibu kandung setelah usia sebulan. Dan bila dah berhijrah ke K.L diberi susu dengan botol je sebab tak pandai menjilat. Tiap 2 jam nangis nak susu maka tuannya bagaikan berbaby kecil lah dok melayan si Black ni.

Balck suka tidur begini,baring macam terlentang, ni mesti dah tak tau cara habitat dia tidur camne agaknya.
Ada masa duduk gini sambil jilat dan garu garu apa yang bole disentuh kat tubuhnya. Duduk pun boleh, sebab dah biasa didudukan atas riba tuannya. Acara paling best dibuat bila pegang Black goyang goyangkan perut dia yang mengelambir tu. Black pun redha bila dibuat selalu gitu.
Tidur lah wahai Black, sebab kerja kau pagi makan tuna dalam tin, tengahari dan malam. Kibles sentiasa ada as jajan dia.
Mimpi makan ke tu..Mimpi jilat es cream ye.
Kalau setahun yang lepas ini lah dia...
Ni tetap gitu setelah setahun berlalu.
Black masih lagi solo belum ada girlfriend...ada sesiapa nak jodohkan Black 

Monday, November 6, 2017

Cendol Rumbia Kenyal Kenyal , Sedap Dikunyah

Sempena balik dari kenduri kahwin dari Muar singgah tempat jual cendol ni. Mula tahu dari TV slot Majallah 3, Cendol rumbia. Mungkin bagi anak anak kini tak tau apa hasil rembia ni. Bagi aku ia adalah nostalgia sebab ditahun 70 an batang pokok ni ada di kampung dan masih dalam ingat arwah nenek guna sagat rumbia ni,,hasilnya tepong ni dibuat lempeng ,,,,sedap wei,,ia liat2 dan lemak.
Dengan bantuan pak cik Waze maka tiba lah saya gerai Cendol Rumbia ni di kg Labu negeri Sembilan, dekat dengan Nilai dah.Tiba sini masa sedang elok untuk minum petang dengan cuaca panas berdenting. Ada pisang goreng panas dan popia gemok kemain padat isi...terbaik
Sedap cendol ni, kenyal kenyal dan lemak ,,Aduhai, murah je semangkuk 2.50. Kalau lebih kan harga besarkan mangkuk tu lagi bagus. tapi bole je korang ulang berkali kali sampai mana boleh.
Ni hah rupa cendol rumbia tu...susah nak hasil kan ni.





Acuan nak lenyek cendol tu
Sambil makan cendol ni mata terpandang deco dalam kedai ni,,,,aku tau menda ni sebab pernah tengok masa kecik dulu ni dia sagat batang rembia.Ia bermata kan paku. Dan kena 2 orang untuk sorong tarik sagat ni.
Ni lah kedai tu...pada yang nak cuba rasanya cendol ni dijual hanya 3 hari seminggu je,,kalau tak silap,. Hari lain tuan nya di carik batang rembia untuk proses jadi cendol ni.

Ni pun antara kenyal yang saya suka. Snow Flake dinamakan. Dalam nya ada benda yang kenyal kemain asyik kalau dikunyah. Bijian keledek yang kuning tu asik weh. Kena gali lah dia dok bawah mangkuk tu.
Ni  kuih butir nangka, ia kenyal dan chewwie, lemak manis,,mmmmmm





Kuih ni paling disukai,puteri mandi, mitos kuih ni masa zaman kecik dulu mak selalu cakap lepas buat kuih ni petang nanti akan hujan,,,agaknya puteri ni panas lah dia mandi manda,,tapi adalah petang tu adalah hujan pasti kebetulan,,ada kala panas berdenting berbulan,,,mitos jangan tak bercerita ngn anak anak ye tak.
Hah yang ni tak la kenyal sangat tapi aduhai musim panas ia sangat menyaman kan tekak.Cendol durian. Kemain lagi cendol dah upgrade ye. Tambah durian dah jadi RM15.00.
Tapi ngam pulak si cendol ni bersuami kan durian ni.

Kenyal kenyal, kunyah kunyah.......