Monday, September 21, 2020

Cuti cuti Pulau Pinang dan Ipoh (PKPP)

 


26 - 29 Jun 2020 kami  menjejaki Pulau Pinang setelah hampir sebulan sekatan PKP dijalani hampir 62 hari dengan planing yang singkat. Betolak sebelum subuh dan sebaik tiba terus menikmati sarapan pagi.
Bermalam semalaman di apartment penginapan. Sebelum check in, singgah sekejab di pantai Batu Feringhi. Ronda ronda di Georgtown , gambar gambar sikit di lorong lorong yang telah dilukis tu. Cantik dan memang jadi tumpuan untuk pelancung. Abang Naim lah orang yang sangat teruja untuk posing posing ni.
Malam selepas maghrib ke Padang Kota. seperti biasa lah juadah perlbagai,,pasembor pasti dalam list order.
Hanya semalaman tidur di keesokan check out .
Singgah Batu Kurau untuk cari durian yang kebetulan sedang musimnya.
Bermalam di Ipoh dek keletihan dan kesesakan jalan raya disana sini sebab cuti sekolah ni.
Perjalanan percutian ikut flow,tidur di Ipoh tidak dirancang tapi sebab dah letih. Maka selesailah cuti yang singkat ni tanpa planning  yang beria sangat.




Entah kenapa aku hanya ikut apa yang orang order. Roti banjir yang viral katanya. Tapi tah celah mana sedapnya.aku geli tengok keadaan roti ni berlumak dengan kuah. Seketul peha ayam yang besar dan disimbah kuah. Sudah pasti peminat roti banjir suka ni. Roti telur goyang antara tarikannya. Cuba juga lah walau dalam hati menggatakan telur dengan roti tu tak lah ngam sangat, tapi its ok pada penggemarnya. Maybe dah set in mind roti tu sesuai ngn kaya dan jem,,dan telur half boil sesuai makan dengan kicap atau lada sulaH. Hish hish susah jugak nak hijrah kan tekak ni rupanya. 

Lepak lah kejab kat tepi laut ni mengimbau masa anak anak ni kecik dulu dah berada disini juga. Pantai tetap begitu hanya keadaan masa dan keadaan pengunjungnya berubah .
Pose yang abang Naim sangat suka ini..Menari dengan kuching katanya. 


Rumah persinggahan Abu Siti Georg Town ni sangat cantik dan besar. 2 bilik .  sangat luas. 4 katil queen size dan satu double double decker. Peralatan dapur pun ada.


 Teringin nak rasa nasi kandar Hameediah, secara kebetulan lalu disini dan terus singgah memeriahkan perbarisan menuju juadah. Agak bernasip baik kami antara yang awal, lepas membeli perbarisan sangat panjang. Sistem mematuhi SOP lepas PKP ni. Tapau je untuk makan santai santai di apartment. 





Kedai ni segala tentang kuching.


Happy dia bila duduk depan ferry ni waktu nak balik

Terjumpa gerai tepi kampung dalam  menuju ke Batu Kurau . Buah Cepu. Sedap makan gitu dan jugak buat gulai lemak ikan bersama buah ini.
Naim dengan kopi hitam ikat tepi..Di salah satu bangunan di bandar Ipoh

Mee Rebus Ramly terbaik. Wajib cuba ni kalau ke Ipoh. Makan dan pack untuk bawak balik juga.


Abang Naim dan makanan favaroite nya roti Canai bertelur.


                                                            
                                   Sedap ni. 

Di pusat pengumpulan buah durian di Kuala Kurau Perak. Buah dikumpul dan dijual ikut longgokan. Tanpa timbang ia ikut conggakan penjual . SAtu longgok dalam RM 50 terdapat dlam 8  tau 9 biji. 





Sekian saja coretan kali ini . Last gambar ni masih abang Naim posing dengan perlbagai gaya ikut objek sekitarnya.

Tuesday, September 15, 2020

Raya Haji 2020 (PKPP)


Raya Haji tahun 2020 ni agak special, di kala negara sedang memerangi wabak covid 19 dapat jugak diraikan dan dapat kelulusan rentas negeri. Raya aidil fitri tidak dapat rentas negeri dan abah hanya beraya seorang diri di rumah ini.

Tiada acara kunjung mengujungi, hanya kami bergambar sekitar rumah di kampung untuk kenangan
Abah nak buat kenangan sempena wabak ni. Bergambar guna mask untuk kenangan


Juadah untuk dimakan sendiri, Laksa Johor dan puding fruit cocktail favourite abah untuk pagi Raya.

Monday, September 14, 2020

Norma Baru kehidupan 2020

 

Perlu dicatitkan untuk ingatan masa hadapan.

Wabak covid 19 mulai dikenali dan merebak hujung 2019. Pada saat negara China menghadapi dan mengatasinya  kita di Malaysia mermerhati tanpa rasa risau lagi tapi awal 2020 mula menyebarkan seluruh dunia. Masyaallah.

18 Mac 2020 hingga 17 Mei 2020 (62 hari) Malaysia menjalani norma baru. PKP (perintah kawalan pergerakan) Segala cara yang amat pelik dan baru dijalani. Perniagaan tutup , pergerakan terbatas, semua menjalani kehidupan di rumah.Pelitup muka dalah kewajipan. Setiap kali nak melangkah keluar rumah pelitup ini pasti ada dibawa dan sentiasa ada dalam hand beg.

Hari Raya Aidil Firti 2020 tidak dirayakan. Perintah dilarang merentas negeri dibuat.

Hanya Raya Haji dibenarkan itu pun dengan utamakan langkah langkah keselamatan agar wabak disebar.

Tak tahu sampai bila kita semua menjani kehidupan begini. Moga keadaan akan normal kembali. Namun dalam kesulitan ada terselit kebaikan. Semua ini rahsia Allah.

Add caption


Keadaan di tempat kerja cara baru...

Friday, February 28, 2020

Hari Lahir


Dimulai dengan Alhamdulillah dan ucapan selamat hari lahir untuk Farhan Akma aka Kak Ann.
27 Februari 2020 genap 28 tahun, dan imbas kembali 22 Februari 1992 mak selamat melahirkan anak pertama dan cucu pertama dari sebelah keluarga mak. Memandangkan segalanya pertama dah pasti segala nya buat keluarga teruja.
Memandangkan mengandung anak pertama, dan waktu itu scan scan jantina baby  tidak  lah semudah sekarang, hanya akan dibuat kalau kandungan bermasalah sahaja, maka mak dan abah tak tau lah apakah jantina anak yang bakal dilahirkan. 
Dalam keadaan mamai sebaik melahirkan, Doktor menunjuk jantina baby dan mintak mak sahkan apa jantinanya maka mak besarkan mata sahkan apa yang nampak,,
Dalam menyesuai diri menjadi ibu baru maka urusan untuk menamakan baby ni diserahkan pada abah, walau dah seminggu belum lagi bernama. Jangkaannya masa mula mak mengandung  adalah baby boy dan dia amat berkenan dengan nama Furqan,,,tapi bila dan dapat gegirl ni dia nak jugak ada khan khan ni,,isk isk..maka Farhan dipilih dan mak tambahkan Akma nak nampak ada ciri ciri girl kat nama tu.
Kak Ann ni dilahirkan dengan rambut yang sangat lebat dan tebal. Dek faktor ni shampoo baby sentiasa guna kalau tak hangitlah dek peluhnya banyak. tapi walau hangit pun mak mak suka cium. Rambut nya amat cepat panjang, tapi agak pelik rambut dia ni makin panjang makin tegak macam kena letrik statik, tiap kali mandi kan tegak balik bila kering , faktor shampoo agaknya,,Gambar tok bah dukung ni semasa kak Ann  berusia 4 bulan.

Berusia setahun lebih  di hantar ke rumah pengasuh. Nasib baik rambut tak terus mencacak. Berusia genap setahun pastinya mak teruja nak sambut hari lahir anak sulung. Tapi bukan lah menjadi tradisi untuk menyambut setiap tahun. 
Cucu sulung buat Tok mak juga teruja. Pasti tiap kali Raya baju kurung akan dibuat dan waktu tu trend kebaya, kebarung kembali. Berkebaya jugak lah si cucu sulung.
Rasa sekejab sahaja masa berlalu. Dalam diam  dia meneraju jalan hidupnya. Mak dan abah hanya menyokong apa jua yang dia impikan. 

Menjadi rujukan kepada 2 adik adiknya. abg Naim banyak kemajuan dalam percakapan dengan bimbingan kak Ann di rumah.

Bersama rakan yang sangat yang sangat baik mewarnai perjalanan hidup remaja mereka, moga persahabatan kalian berkekalan hingga akhir hayat dan sentiasa dalam Rahmat Allah. 

Baya, Nurul, Mastura
Persahabatan yang bermula semasa belajar di Uitm Dungun berterusan dengan baik dan masing masing dengan rezeki masing masing yang ditentu Allah.


Alhamdulillah dalam menyambut hari lahir tahun ini , Kak Ann menerima keputusan berjaya dengan cemerlang dalam pengajian Sarjana. Walaupun keluarga kita menghadapi ujian yang agak getir semasa Kak Ann menjalani pengajian ini namun segala usahanya dalam pengajian ini berjalan dengan tenang.   Pengajiannya kali ini tidak lah semewah semasa dia belajar di peringkat diploma dahulu, yang pasti tiap ujian pasti ada hikmahnya.

Moga Kak Ann berjaya dalam apa jua jalan hidup yang bakal ditempuhinya. Mak abah Tok Bah sentiasa mengiringi doa yang terbaik.
Semoga sentiasa dalam Rahmat Allah berjaya dunia dan akhirat.






Monday, July 29, 2019

Rezeki Itu Luas

Rancangan tanpa dirancang tapi kejadian berjalan dengan lancar. Kalau kesini pasti pemandangan kebun Teh ni mesti dirakam. Agak lama tidak kesini rasa banyak perbezaan. Kalau dulu sini bebas je kalau nak turun ke kawasan kebun ni kini telah dikenakan bayaran. RM3.00 tiap seorang dan hanya tempat yang di khas je boleh pegi. 
Kalau dulu free pun tak rajin nak turun kesitu, ini kan pulak dah kena bayar.
Lagi satu kesesakan jalan menjadi jadi terutama nak menuju ke KEA Farm tu.
Yang baiknya banyak Apartmen yang boleh disewa dengan harga berbaloi , tidak hanya bertumpu hotel.
Beli petai yang sangat fresh dan mata yang besar. Beli semasa jalan hasil jualan warga Asli.
Abang Naim dengan special pose dengan tempat Teh ni.
Sedang mencari hasil tangkapan di tempat jualan sayur sayur Kea Farm.
Pastinya buah comel dan cantik ni jadi daya tarikan utama, Perbagai jenis pack, hanya beli pack RM15.00 ni,,sebab rasa baloi, Buah besar dan manis.
Anggur pun ada,,tapi nyesal pulak tak beli dan tak tanya harga pun,,Tak tau hasil dari mana,,,tak tanya jugakkk.. Tak pe lain kali pegi lagi sure pasti tanya.
Baby tomato ni sangat sedap dan baloi dibeli. Murah dan fresh.
Jagung Mutiara ni sangat cantik,,ada sample yang boleh dimakan tanpa direbus dulu,Manis. Ni beza tiruan dan ori,,tapi masih tak dapat nak beza,,Puas belek apa yang buat beza,,,tak dapat nak hurai.
Pokok ni kalau di kampung dulu dipanggil pokok jarmin. Tapi lain tempat dipanggil lain, katanya bole halau nyamuk, tak tau lah betul ke tidaknya.
Sebelum check in apartmen makan Scone dan pavlova, dah datang tempat sejuk makan lah ala2 omputeh.
Abang Naim teruja dengan basikal yang tersanggkut tu. 
Check in Apartmen pukul 2.00 petang. Abang Naim terus merebahkan diri di katil ni.
View di hadapan balcony,,pasar malam mingguan di sini.
Selimut dek sejuk,,kabus mula menjelma di petang hari.
Sebelum lelap mata boleh tenguk view tepi katil ni. 

Makan strawberi bercicah cekelat ni popular sesangat masa Siti Nurhaliza kata dia suka, masa tu seluruh Cameron mula jual cokelat .
Malam malam buat cucur kentang berselaput sayur sayur yang ada. Jagung, cili , daun bawang, carot, dan sedikit isi ayam yang dah dibawak siap dari rumah.



Macaroni yang mewah dengan sayur sayur yang dibeli.