Friday, June 29, 2018

1001 cerita Raya 2018 ..

Raya datang lagi, walau pada jua yang sedang kau hadapi ia pasti datang. Kali ini buat pertama kali menyambut raya di Kuala Lumpur. Pertama kali bangun pagi tiada juadah Raya. Sebaliknya sarapan bee hoon goreng. Baru bersiap untuk perjalanan balik kampung.
Sebelum bertolak balik kampung bergambar untuk kenangan Raya 2018. Anak bulus pun bersiap juga untuk pulang kampung.
Seperti biasa kami tak pernah nak berdondon,,,apa je boleh
Sebelum menuju kampung singgah dulu di Melaka ..tunggu jab tuan rumah dah pergi beraya.
Alhamdulillah lama kami tak bertemu,,ini lah istimewa hari Raya. Kesempatan untuk berziarah dimanfaatkan.
Terkenang juadah last berbuka puasa. Berjaya memasak tiap petang selama sebulan tanpa membeli lauk di bazar Ramadhan. Walau simple tapi menyelerakan dan puas hati. Menu di atas ni ayam golek dan soup fish ball.Sambal. Ini penamat Ramadhan. Alhamdullilah saat seronok waktu nak berbuka hanya dirasai waktu ini sahaja, Itulah barakah nya bulan Ramadhan.
Tahun ni jugaklah rasanya dah expert buat karipaf. Mula nya macam x confiden tak buat pastri tu,,tapi lama lama perfect. Akibat selalu kecewa dengan karipaf yang dibeli kat luar,,isi sikit dan inti yang boleh bergoyang goyang dalam pastri dek kerana sikitnya. Tapi bila buat sendiri padat, dan mewah dengan segala yang boleh menyedapkan..Karipaf sardin dan daging yang kerap dibuat. Satu kemajuan practice make perfect.

Satu lagi kemajuan tahun ni jugak pertama kali berjaya menganyam ketupat sendiri. Semoga ilmu ni tak hilang dari ingatan.

Pada 3 hari Raya ni lah dapat kesempatan menziarah berjalan Raya. Setelah urusan menerima tetamu anak saudara abah yang begitu ramai hari raya ke tiga menemani nya menziarah beberapa buah rumah. Sebelum  tuan rumah buka pintu kami sempat berposing di haman rumah ni.

Mak cik Siah ni sangat nostalgia dengan keluarga kami. Mengenalinya dari zaman kanak kanak lagi dan dia dan arwah suami nya berkerja di kebun abah beberapa puluh tahun yang lalu. Kini masing masing dah meniti usia tua, dengan kekurangan pendengaran dan penglihatan hubungan akrab terjalin.
Adik lelaki dan my adik ipar serta sicomel Sara ni tak pernah gagal berdondon. Hijau gelap untuk tahun ni.
Gambar di pagi Raya 2018 my sister dengan anak anak dara yang semakin sweet. Berdondon kuning cair. Wahai anak anak kamu bakal menerajui tuan rumah tidak lama lagi apabila kami ni semakin tua dan makin kekurangan kudrat untuk menyambut persiapan Raya satu ketika nanti.

Sebaik raya ke 4 menjelma diserang demam selsema. Ini lah juadah yang selera ditekak.

Saat ini bakal diingat bila Atok Bah tiada kelak. Breakfast before solat Raya. Suasana meyediakan sarapan sebelum solat Raya ini memang tiada berubah semenjak zaman arwah mak ada lagi. Tetap sama dari segi juadah menu juga suasana yang dirasai.

23 Jun 2006 - 23 Jun 2018 - genap 12 tahun mak meninggalkan kami. Sekejabnya masa berlalu dengan pelbagai peristiwa, 1001 rasa kami lalui mengikut takdir yang Allah tentukan.Al FAtihah untuk arwah Safiah binti Ibrahim.


3 comments:

  1. ramai yang demam kan time raya.. badan terkejut tetiba makanan banyak masuk hihi.. meriah raya macam2 hidangan. salam aidilfitri =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih tak terlewat nak ucapkan selamat hari raya buat siti. akhirya satu keluarga silih berganti demam lepas raya ni.

      Delete
  2. 8CENT.COM : MEMBELI BELAH DENGAN MUDAH

    Sebagaimana kita tahu pada zaman kemodenan ini pelbagai teknologi telah memudahkan urusan seharian kita.


    Antara teknologi yang sedang hangat pada hari ini adalah perniagaan atas talian, dimana segala urusan jual beli hanya atas talian. Tidak perlu lagi untuk kita bersusah payah membeli barang keperluan kita dengan menaiki kereta menuju ke kedai yang jauh.


    Sepertimana kita tahu pada hari ini ramai diantara masyarakat malaysia yang menceburi bidang perniagaan atas talian. Walaubagaimanapun rakyat malaysia mempunyai semangat yang tinggi untuk mencuba berniaga secara atas talian. Hari demi hari kita dikhabarkan oleh pihak media dimana adanya laman web untuk jual beli barang keperluan seharian. Salah satu laman web perniagaan yang terkenal adalah mudah.my, kemudian wujud yang lain seperti lazada dan shoppee.



    Setelah kewujudan laman web perniagaan tersebut, muncul satu lagi laman web perniagaan atas talian yang bernama “8 Cent Malaysia Sdn Bhd” dimana ianya menjual pelbagai barang keperluan seharian dan sesuai bagi semua peringkat umur di laman web www.8cent.com . Menariknya tentang laman web 8cent Sdn Bhd ini adalah mudah difahami struktur laman web dan mudah digunakan untuk membeli barang keperluan seharian.


    Selain itu laman web perniagaan atas talian 8Cent Malaysia Sdn Bhd juga kerap juga mengadakan jualan murah sebanyak 50%, 80% dan tidak ada bayaran cukai barang. Berbanding dengan laman web perniagaan lain hanya mengadakan promosi atau jualan murah pada hari tertentu dan menetapkan beberapa peratus cukai barang. Seterusnya laman web perniagaan 8 Cent Sdn Bhd juga dapat menjimatkan kos perbelanjaan.




    Akhir sekali, kita sebagai pelanggan haruslah mengutamakan aspek berjimat cermat dalam perbelanjaan. Tidak semua kedai harga sama atau mahal, jika kita bijak membuat pilihan sudah tentu ianya memberikan kepuasan dan keuntungan pada diri kita.
    Untuk keterangan lanjut, layari https://www.8cent.com ...













    ReplyDelete

Tulis la apa2 aje......